رد کردن پیوندها

گفتار درمانی: روش های گفتار درمانی

شما را به فراتر از درمان لکنت زبان خواهیم رساند.

گفتار درمانی برای کودکان و بزرگسالان

گفتار درمانی برای کودکان و بزرگسالان

هدف اصلی گفتار درمانی افزایش توانایی‌های ارتباطی فرد و افزایش اعتماد به نفس او در مکالمه و ارتباط با دیگران است. افرادی که مشکلات گفتاری و زبانی دارند می‌توانند از گفتار درمانی بهره ببرند و با کمک متخصصین گفتار درمانی، بهبود چشمگیری در مهارت‌های گفتاری و زبانی خود را تجربه کنند.

گفتار درمانی چیست؟

گفتار درمانی یک روش درمانی است که با استفاده از مهارت‌ها و تکنیک‌های مختلف در حوزه گفتار و زبان، به هدف‌گذاری و اصلاح مشکلات گفتاری، زبانی، صدا و ارتباطی افراد می‌پردازد. این روش درمانی به منظور بهبود توانایی‌های ارتباطی فرد و افزایش کیفیت زندگی او اجرا می‌شود.

در جلسات گفتار درمانی اسکیلا، متخصصین گفتار درمانی کلینیک اسکیلا  با توجه به نیازها و مشکلات هر فرد، برنامه‌های درمانی مناسبی را تدوین و اجرا می‌کنند. این برنامه‌ها ممکن است شامل تمرینات گفتاری، تمرینات تقویتی عضلات صورت و دهان، تمرینات بهبود تلفظ، اصلاح نحوه تنفس و صحبت کردن، ارتقاء مهارت‌های ارتباطی، تقویت زبان و دستور زبان و دیگر تمرینات مرتبط با ارتقاء گفتار و زبان فرد می‌باشند.

چرا به گفتاردرمانی نیاز دارید؟

چندین اختلال گفتار و زبان وجود دارد که با گفتاردرمانی قابل درمان هستند.

اختلالات حرکتی:

یک اختلال مفصلی (حرکتی)، ناتوانی در شکل دادن صحیح صدای خاص کلمه است. کودک مبتلا به این اختلال گفتاری ممکن است صدای کلمه ای را رها کند ، عوض کند ، تحریف کند یا اضافه کند.

اختلالات روان بودن:

اختلال روان بودن گفتار بر جریان ، سرعت و ریتم گفتار تأثیر می گذارد. لکنت و بریده گویی از اختلالات روان بودن گفتار است. فردی که دچار لکنت است در بیرون آوردن صدا مشکل دارد و ممکن است گفتار او مسدود یا قطع شود یا ممکن است بخشی از کل کلمه را تکرار کند. فردی که بریده گو است اغلب سریع صحبت می کند و کلمات را با هم ادغام می کند.

اختلالات تشدید:

اختلال تشدید هنگامی رخ می دهد که انسداد یا بلاک شدن جریان هوای منظم در حفره های بینی یا دهان ، ارتعاشات مسئول کیفیت صدا را تغییر می دهد. همچنین اگر دریچه ولوفارنکس به درستی بسته نشود ، این اتفاق روی می دهد. اختلالات رزونانس اغلب با شکاف کام ، اختلالات عصبی و لوزه های متورم همراه است.

اختلالات گیرایی:

فرد مبتلا به اختلال گیرایی در درک و پردازش گفته های دیگران مشکل دارد. این می تواند باعث شود وقتی شخصی صحبت می کند بی علاقه به نظر برسید ، در پیروی از دستورالعمل ها مشکل داشته باشید یا واژگان محدودی داشته باشید. سایر اختلالات زبان ، اوتیسم ، کم شنوایی و آسیب به سر می تواند منجر به اختلال گیرایی زبان شود.

اختلالات بیانی:

اختلال زبان بیانی مشکل در انتقال یا بیان اطلاعات است. اگر به اختلال بیانی مبتلا هستید ، ممکن است در تشکیل جملات دقیق مانند استفاده از زمان فعل صحیح مشکل داشته باشید. این بیماری با اختلالات رشد ، مانند سندرم داون و کاهش شنوایی همراه است. همچنین می تواند ناشی از ضربه به سر یا یک بیماری پزشکی باشد.

اختلالات شناختی-ارتباطی:

مشکل در برقراری ارتباط به دلیل آسیب دیدگی در بخشی از مغز که توانایی تفکر شما را کنترل می کند ، اختلال شناختی-ارتباطی نامیده می شود. این می تواند منجر به مشکلات حافظه ، حل مسئله ، مشکل در صحبت کردن ، یا گوش دادن شود. این مشکل می تواند به دلیل مشکلات بیولوژیکی ، از جمله رشد غیر طبیعی مغز ، برخی شرایط عصبی ، آسیب مغزی یا سکته مغزی ایجاد شود.

آفازی:

یک اختلال ارتباطی اکتسابی است که بر توانایی فرد در صحبت کردن و درک دیگران تأثیر می گذارد. همچنین اغلب بر توانایی خواندن و نوشتن فرد تأثیر می گذارد. سکته مغزی شایع ترین علت بروز آفازی است ، اگرچه سایر اختلالات مغزی نیز می توانند آن را ایجاد کنند.

دیس آرتریا:

 این حالت به دلیل ضعف یا ناتوانی در کنترل عضلات مورد استفاده برای گفتار ، با گفتار کند یا نامفهموم مشخص می شود. این بیماری معمولاً به دلیل اختلالات سیستم عصبی و مشکلاتی است که باعث فلج صورت یا ضعف گلو و زبان می شود ، مانند مولتیپل اسکلروزیس (MS) ، اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (ALS) و سکته مغزی.

درمان قطعی لکنت زبان

درمان تضمینی لکنت زبان با ارائه ضمانت نامه کتبی توسط کلینیک گفتار درمانی اسکیلا

گفتار درمانی چگونه انجام می شود؟

 

گفتار درمانی یک روش درمانی است که به صورت متخصصانه و حرفه‌ای انجام می‌شود. مراحل انجام گفتار درمانی عموماً به شرح زیر است:

۱. ارزیابی مشکلات گفتاری: 

در ابتدا، متخصص گفتار درمانی افراد را ارزیابی می‌کند تا مشکلات و نیازهای آن‌ها را تشخیص دهد. این ارزیابی ممکن است شامل مصاحبه با فرد و گرفتن تاریخچه گفتاری او، اجرای آزمون‌های استاندارد، مشاهده رفتارها و تمرین‌ها باشد.

۲. تشخیص مشکلات لکنت زبان:

پس از انجام ارزیابی، متخصص گفتار درمانی نقاط ضعف و مشکلات گفتاری و زبانی فرد را تشخیص می‌دهد و آن‌ها را به دقت مشخص می‌کند.

۳. برنامه‌ریزی براد درمان لکنت زبان:

با توجه به نتایج ارزیابی، متخصص گفتار درمانی برنامه‌ی درمانی مناسبی را برای هر فرد تدوین می‌کند. این برنامه‌ها شامل تمرینات و تکنیک‌های مختلفی است که به هدف تقویت و بهبود مهارت‌های گفتاری و زبانی افراد می‌پردازند.

۴. اجرا و تمرین:

پس از برنامه‌ریزی، متخصص گفتار درمانی برنامه‌های درمانی را با همکاری فرد اجرا می‌کند. این شامل تمرینات گفتاری، تمرینات تقویتی عضلات صورت و دهان، تمرینات تلفظ، تمرینات ارتقاء مهارت‌های ارتباطی و دیگر تمرینات مرتبط با مشکل گفتاری و زبانی فرد است.

۵. پیگیری و ارزیابی مجدد:

در طول جلسات، پیشرفت فرد در گفتار درمانی پیگیری می‌شود و پس از مدتی، دوباره ارزیابی می‌شود تا نتایج و تغییرات به دست آمده از درمان بررسی شود و در صورت نیاز، برنامه‌ها برای مرحله‌های بعدی تعدیل می‌شوند.

گفتار درمانی معمولاً به صورت متناوب و تا زمانی که هدف‌های درمانی حاصل نشود، ادامه می‌یابد. همچنین، فرد می‌تواند به صورت فردی یا گروهی در جلسات گفتار درمانی شرکت کند، به تناسب نیاز و مشکلاتش.

گفتار درمانگر کیست؟
گفتاردرمانگر یا پاتولوژیست گفتار و زبان کسی است که به ارزیابی، تشخیص و درمان اختلالات مرتبط با گفتار و زبان و بلع می پردازد. در واقع گفتاردرمان، ارتباط درمانگر است. همانطور که گفته شد بخشی از ارتباط، صحبت کردن است. ما می توانیم با خواندن و نوشتن، زبان بدن، حالات چهره ای و حتی با تماس چشمی با یکدیگر ارتباط برقرار کنیم.
 
پس فعالیت گفتاردرمانگر منحصر به “صحبت کردن” نیست چرا که برای خیلی از افراد پیش می آید که به دلیل آسیب های مغزی یا آسیب اندام های صورت (مثل قطع عضو یا فلجی عضله زبان) قادر به صحبت کردن نیستند ولی نباید این افراد را از ارتباط برقرار کردن محروم کرد.
 

در اینجا لزوم ارتباط برقرار کردن حتی با روش های جبرانی مشخص می شود. همچنین در برخی موارد که فرد در روش های ارتباطی دیگری به جز صحبت کردن مثل زبان بدن، تماس چشمی و… ضعیف است میتواند به گفتاردرمانگر مراجعه کند.

 

ویژگی های دکتر گفتار درمانی

افرادی که به خدمات گفتار درمانی نیاز دارند، در طیف سنی گسترده ای قرار دارند. از نوزاد تازه متولد شده ی نارس تا یک فرد ۹۰ ساله ای که پس از سکته مغزی توانایی صحبت کردن را از دست داده است. پس فردی می تواند گفتاردرمانگر خوب و موفقی باشد که توانایی برقراری ارتباط با افراد در سنین مختلف را داشته باشد.
 
همچنین باید انعطاف پذیری و خلاقیت بالایی داشته باشد، زیرا افراد با سطح توانایی و فرهنگ متفاوت ممکن است به خدمات گفتاردرمانی نیاز داشته باشند. هیچ دو فرد کم شنوایی مثل هم نیستند. پس گفتاردرمانگر باید با خلاقیت و انعطاف پذیری خود، توانایی تغییر برنامه درمانی را متناسب با شرایط مراجع داشته باشد. حتی برخی از کودکانی که مراجعه می کنند، ممکن است مشکلات رفتاری داشته باشند و به درمان مستقیم جواب ندهند.

 

 

تمرینات گفتار درمانی

کلینیک اسکیلا با به همراه داشتن  بهترین دکتر های گفتار درمانی و متخصصان لکنت زبان می تواند شما را در مشکلات گفتار درمانی بزرگسالان، کودکان و نوجوانان  کمک کند.

درمان خانگی لکنت زبان

در حالت ایده آل ، شما باید برای بهبود مهارت های زبانی خود با یک آسیب شناس گفتار زبان کار کنید. سپس ، می توانید از تمرینات گفتاری درمانی زیر برای تمرین در خانه در این بین استفاده کنید.

در اینجا چند تمرین گفتاردرمانی وجود دارد که می توانید در خانه امتحان کنید:

1. بیرون آوردن و داخل بردن زبان

زبان خود را بیرون ببرید و آن را به مدت 2 ثانیه نگه دارید ، سپس آن را دوباره عقب ببرید. 2 ثانیه نگه دارید و تکرار کنید. این کمک می کند تا زبان شما برای حرکت با الگوهای هماهنگ آموزش یابد ، که به شما در تولید گفتار بهتر کمک می کند.

2. حرکت زبان از طرفی به طرف دیگر

برای این تمرین گفتاردرمانی ، دهان خود را باز کرده و زبان خود را حرکت دهید تا گوشه سمت راست دهان خود را لمس کنید. 2 ثانیه نگه دارید ، سپس گوشه سمت چپ دهان خود را لمس کنید. 2 ثانیه در این حالت بمانید و این کار را تکرار کنید.

3. بالا و پایین بردن زبان

دهان خود را باز کنید و زبان خود را بیرون بیاورید. سپس ، زبان خود را به سمت بالا و بینی خود ببرید. 2 ثانیه در این حالت بمانید ، سپس زبان خود را به سمت چانه پایین ببرید. 2 ثانیه در این حالت بمانید و این کار را تکرار کنید.

بهتر است همه این تمرینات گفتاردرمانی را جلوی آینه انجام دهید تا بتوانید بازخورد دیداری بگیرید.

4. بگویید سیب!

این یک تمرین ساده گفتاردرمانی است که مهارت های حرکتی دهان را بهبود می بخشد. لبخند زدن جلوی آینه را تمرین کنید. لبخند بزنید ، سپس آرام باشید. تا جایی که می توانید این کار را تکرار کنید.

آینه به این دلیل مهم است که بازخوردی را فراهم می کند که سوخت مغز شماست!

5. صورت شکل بوسه را تمرین کنید

وقتی تمرین لبخندها را به پایان رساندید ، سعی کنید با جمع کردن لب هایتان حالت بوسه را ایجاد کنید. لب های خود را جمع کنید ، سپس شل کنید. هرچقدر می توانید این کار را تکرار کنید. برای کنترل بهتر سرعت حرکت را کاهش دهید.

6. تکرار جفت شدن حروف صامت و مصوت

اکنون که تمرینات گفتاردرمانی ساده را به پایان رساندیم ، اجازه دهید به فعالیتهای پیچیده تری بپردازیم.

یک صامت را که در گفتن آن مشکل دارید انتخاب کنید و سپس آن را با هر پنج صدا (آ اِ اُ اَ ای) جفت کنید. به عنوان مثال ، اگر با صدای “ر” مشکلی دارید ، پس بارها و بارها گفتن “را ، رِ ، رُ ، رَ ، ری” را تمرین کنید.

اگر میخواهید بیشتر تمرین کنید ، آن را با تمام حروف بی صدا امتحان کنید.

7. تولید جمله

به عنوان مثال ، بیماران مبتلا به آپراکسی گفتاری ، از نظر شناختی تولید زبان هیچ مشکلی ندارند. گرچه ، توانایی آنها در حرکت دادن لب ها و زبانشان مختل شده است.

بنابراین ، بلند خواندن فرصتی برای تمرین صحبت فراهم می کند. این حالت می تواند برای بیماران مبتلا به آفازی متوسط تا شدید ناامید کننده باشد ، پس باید صبور باشید.

با تمرین یک یا دو جمله برای مدت زمان کوتاه ، مثل یک یا دو دقیقه ، کم کم شروع کنید. سپس ، دوره های تمرین خود را افزایش دهید

8. پردازش واجی

واج شناسی به الگوی اصوات گفتاری اشاره دارد. تمرینات گفتاردرمانی که به واج شناسی کمک می کنند ، می توانند به بیماران در بهبود توانایی تولید گفتار کمک کنند.

برای این تمرین حدس می زنید که در یک کلمه چند هجا وجود دارد. از یک نفر مراقب بخواهید که با شما بنشیند و کلمات مختلفی را بگوید. هر بار که آنها کلمه ای را گفتند ، حدس بزنید که هجاهای آن کلمه چه تعداد است.

مراقب شما برای ارائه بازخورد باید همیشه به شما بگوید که در درست می گویید یا غلط. بازخورد بخشی از مواردی است که این ورزش را درمانی می کند.

9. بازی با کلمات

بازی با کلمات تمرینات گفتاردرمانی عالی را برای بزرگسالان ایجاد می کند. اگرچه گفتاری تولید نمی کنید ، اما این بازی ها مهارت پردازش زبان شما را به چالش می کشند.

برای اینکه روی پردازش و درک تصویری خود کار کنید ، بازی های رایانه ای را امتحان کنید.

برای تمرین حل مسئله و پردازش تصویری ، بازی های کلمه ای مانند جستجوی کلمات یا جدول کلمات متقاطع را امتحان کنید.

بیشتر بازی های را مغزی وقتی به طور منظم تمرین کنید به بهبود گفتار کمک می کنند.

10. برنامه های تمرین گفتار درمانی

اگرچه تمرینات فرصتی مکانی عالی برای شروع هستند ، اما متناسب با وضعیت منحصر به فرد شما نیستند.

برای دستیابی به نتایج بهتر ، ایده خوبی است که سعی کنید از برنامه های گفتاردرمانی و شناخت درمانی استفاده کنید. این برنامه ها مشکل شما را ارزیابی می کنند و تمریناتی را برای پاسخگویی به نیازهای شما تعیین می کنند.

از همه بهتر ، برنامه های گفتار درمانی شامل صدها تمرین است تا بتوانید بدون نیاز به درمانگر ، از کیفیت درمانی برخوردار شوید. در حقیقت ، این برنامه توسط آسیب شناسان گفتار زبان طراحی شده است تا درمان بهتری را برای بیمارانشان در خانه فراهم کند.

در حالی که همیشه بهتر است با یک درمانگر کار کنید ، بسیاری از درمانگران بیماران را تشویق می کنند که از برنامه های گفتار درمانی در خانه در بین جلسات استفاده کنند.

درمان قطعی لکنت زبان

درمان تضمینی لکنت زبان با ارائه ضمانت نامه کتبی توسط کلینیک گفتار درمانی اسکیلا
تمرینات گفتار درمانی

گفتار درمانی در کودکان

گفتار درمانی کودکان یکی از رایج ترین موارد مراجعه به مراکز پاتولوژی می باشد . بسیاری از کودکانی که به مشکلات گفتاری مبتلا می باشند ، این مشکل بیشتر مربوط به دوران نوزادی
و نارسایی هایی ایجاد شده در این دوران اتفاق می باشد که بهتر در همان دورانی که کودک قادر به تلفظ کلمات می باشد ، درمان شود چرا که با گذشت زمان و افزایش سن درمان سخت تر
می گردد .
 
 
علت اصلی همه ی این اختلالات در مغز می باشد و در کودکانی که به اختلالات ژنتیکی مانند انواع سندروم ها ، مشکلات متابولیک مبتلا می باشند و حتی کم کاری والدین در برقرای ارتباط با
کودکان و یا تنبیه هایی که باعث ایجاد استرس و ترس در کودکان می شود . هرچه روند درمان زودتر شروع شود ، احتمال بهبود سریع تر کودک بیشتر می باشد چرا که در صورتی که گفتار
درمانی کودکان دیر انجام شود و به دوران بزرگسالی برسد ، ممکن است مشکلات روحی روانی مانند استرس ، افسردگی و گوشه گیری را برای فرد به دنبال داشته باشد .


گفتار درمانی در بزرگسالن

لکنت زبان در بزرگسالان (اکثراً بیش از ۱۸ ساله) ممکن است به صورت خود به خودی یا به دلیل عللی مانند استرس، اضطراب، صدمات مغزی، مشکلات عصبی، یا موارد دیگر ایجاد شود. در بزرگسالان، لکنت زبان می‌تواند تأثیرات قابل توجهی بر روی زندگی اجتماعی و شغلی آن‌ها داشته باشد و به خاطر این ممکن است اهمیت بیشتری داشته باشد تا درمان آن صورت گیرد. برای اطلاعات بیش تر درباره درمان لکنت زبان در بزرگسالان تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.

تعداد قابل توجهی از بزرگسالان دارای لکنت مداوم هستند که با تکرار ، توقف و کشیدن صداها مشخص می شود. درمان قطعی لکنت زبان برای بزرگسالان در درجه اول شامل تقویت گفتار روان و اصلاح لکنت زبان در کنار جلسات مشاوره است.

اگرچه درمان لکنت زبان برای بزرگسالان معمولاً زمان بیشتری می برد ، اما موثر است ، زیرا روش های درمان مستقیم هستند. یک مراجع بالغ می تواند مسئولیت را برعهده گرفته و پیشرفت خود را در طول دوره درمان پیگیری کند.

درمان لکنت زبان یک فرآیند فشرده است. لکنت زبان پیشرفته نه تنها مستلزم حضور یک آسیب شناس گفتار خوب (SLP) است ، بلکه یک درمانگر رفتار درمانی شناختی (CBT) یا مشاور روانشناسی نیز مورد نیاز است.

دلایل لکنت زبان در بزرگسالان

    • سکته‌ مغزی که شایع ترین علت بروز لکنت در افراد بزرگسال است می تواند سبب بروز مشکلات گفتاری دیگری نیز برای فرد شود. اختلال بلع نیز از عوارض سکته مغزی است که با روش های گفتاردرمانی قابل درمان است.
    • ضربه مغزی در اثر وارد شدن ضربه شدید به مغز
    • استرس و فشارهای عصبی شدید
    • اعتماد بنفس پایین یا خجالتی بودن بیش از حد فرد که سبب بروز لکنت موقعیتی می شود یعنی فرد با قرار گرفتن در برخی موقعیت ها مثلا سخنرانی در جمع دچار لکنت می شود.
    • تمرکز پایین و عدم توانایی برقراری روابط با دوستان
    • احساساتی بودن بیش از حد

چه مدت به گفتاردرمانی نیاز دارید ؟

مدت زمانی که فرد به گفتاردرمانی نیاز دارد به عوامل مختلفی بستگی دارد از جمله:

• سن آنها
• نوع و شدت اختلال گفتاری
• فواصل بین درمان
• پیش زمینه پزشکی
• درمان یک بیماری پزشکی زمینه ای

برخی از اختلالات گفتاری از کودکی شروع می شوند و با افزایش سن بهبود می یابند ، در حالی که برخی دیگر تا بزرگسالی ادامه پیدا می کنند و به درمان و مراقبت طولانی مدت نیاز دارند.

یک اختلال ارتباطی ناشی از سکته مغزی یا سایر مشکلات پزشکی ممکن است با درمان و با بهبود مشکلات زمینه ای بهبود یابد.

برای مطالعه بیشتر: لکنت زبان در کودکان

هنگام مراجعه به درمانگر جهت درمان مشکلات گفتار درمانی کودکان ، می بایست شرح کاملی از تمام آن چه که ممکن است باعث ایجاد اختلال در کودکان می باشند ، مانند وراثت و سوابق

خانوادگی ، بیماری ها و …  را در اختیار پاتولوژیست قرار داد . تحت درمان قرار دادن سریع کودکی که در گفتار با مشکل مواجه می باشد ، می تواند آثار مثبتی مانند ایجاد و بالابردن

اعتماد به نفس در آن ها برای ارتباط برقرار کردن با دیگران و ورود به اجتماع ، کمک به اختلالات خواندن و نوشتن و روان شدن صحبت کردن در کودکان را به دنبال داشته باشد .

گفتار درمانی در تهران