درمان لکنت زبان عصبی
درمان لکنت زبان عصبی
درمان لکنت زبان بدون برگشتلکنت زبان عموماً به عنوان یک مشکل در کنترل عضلات مرتبط با تولید صدا و زبان تلفظی تشخیص داده میشود. این مشکل میتواند از اعصاب و عضلاتی که در فرآیند تلفظ و صحبت نقش دارند، ناشی شود. در صورتی که لکنت زبان به دلایل عصبی باشد، باید از یک تیم حرفهای پزشکی و توانبخشی متخصص در این زمینه مشاوره و درمان دریافت کنید. درمانها میتوانند شامل موارد زیر باشند:
گفتار درمانی و زبانشناسی:
تخصصیترین درمان برای لکنت زبان معمولاً گفتار درمانی و زبانشناسی است. تخصصیترین نوع این تراپی به نام “تراپی گفتاری-صوتی” یا “تراپی گفتاری-صدا” میباشد که به کمک تمرینات مخصوص و تکنیکهایی که توسط تخصصیها طراحی شدهاند، به بهبود تلفظ و کنترل عضلات مرتبط با تلفظ کمک میکند.
تمرینات فیزیکی:
تمرینات فیزیکی به کمک تقویت عضلات دهان و زبان میتوانند در بهبود کنترل حرکات زبان و تلفظ بهتر مؤثر باشند.
تراپی شناختی-رفتاری:
این نوع تراپی میتواند به کنترل استرس و اضطراب کمک کند که ممکن است بر لکنت تأثیرگذار باشد.
برای مطالعه بیشتر: درمانگر تخصصی لکنت زبان
مشاوره خانواده:
خانواده میتوانند با حمایت و تشویق، فرآیند بهبود را تسریع کنند. همچنین، درک بهتر از نیازها و مشکلات شما میتواند درمان را مؤثرتر کند.
داروها:
در برخی موارد، پزشکان ممکن است داروهایی را برای کمک به کنترل علائم لکنت تجویز کنند، اما این داروها معمولاً بهصورت تکمیلی به تراپیهای دیگر مورد استفاده قرار میگیرند.
مهم است که برای تشخیص درست و درمان بهتر، با یک تخصصی در زمینه گفتار و زبان مشورت کنید. همچنین، به علت پیچیدگی لکنت زبان عصبی، نیاز به صبر و تعهد در طول زمان دارید تا بهبودهای ملحوظی را تجربه کنید.
تغذیه و لکنت موضوعی است که خیلی بحث برانگیز بوده و است. در حالی که هیچ ماده غذایی خاصی که بتواند لکنت را درمان کند وجود ندارد. اما بعضی مواد غذایی برای دستگاه گفتاری مفید است و طبق نتایج حاصل از تحقیقات مختلف می تواند شدت اختلال گفتاری با تغذیه مناسب برای لکنت زبان تا حدودی کاهش یابد. لکنت زبان زمانی پدید می آید که در جریان طبیعی گفتار وقفه ای ناگهانی و غیرطبیعی به واسطه تکرار صداها، هجاها، کلمات و حتی عبارات، کشیده گویی صداها و هجاها و کلمات و نیز به میان اندازی صداها و هجاها و کلمات دیگر و قفل شدن دهان، ایجاد شده و بعضا با رفتارهای وابسته همراه است.
مواد غذایی موثر در درمان لکنت زبان:
- جویدن انگور فرنگی
- بادام هندی
- فلفل سیاه
- دارچن
- خرما خشک
استفاده از مواد غذایی نشاط آور و مواد مغذی برای افزایش کیفیت زندگی در همه افراد موثر است. استفاده زیاد از شکر باعث افزایش استرس خواهد شد و استفاده از کافئین باعث ایجاد خشم و عصبانیت خواهد شد. استفاده کمتر از این مواد غذایی به همه افراد توصیه میشود. به عنوان یک فرضیه غذاهای پر پروتئین ممکن است لکنت را زیاد کند.
تغذیه مناسب برای لکنت زبان
- اسید چرب امگا ۳ از سلامت رشد رفتاری و زبانی حمایت می کند.
- از رنگ ها، چاشنی ها و نگهدارنده های مصنوعی پرهیز کنید زیرا در بدن توکسین(مواد سمی) می سازند که مهارتهای زبانی و یادگیری را تحت تأثیر قرار می دهد.
- یک رژیم غذایی برای افراد دارای لکنت زبان باید دارای سطح کافی از ویتامین B6 باشد. زیرا برای سنتز مواد شیمیایی حیاتی مغز (دوپامین، سروتونین، توراپی نفرین) لازم است.
- ایکوزاپنتاتونیک اسید (EPA) اگر چه در مغز به میزان کمی وجود دارد. اما هر تغییر اندکی در مقدار آن ناهنجاری مغزی را به عهده دارد همچنین این اسید چرب قابلیت تبدیل به DHA را نیز دارد.
درمان لکنت زبان در بزرگسالان
لکنت زبان در بزرگسالان (اکثراً بیش از ۱۸ ساله) ممکن است به صورت خود به خودی یا به دلیل عللی مانند استرس، اضطراب، صدمات مغزی، مشکلات عصبی، یا موارد دیگر ایجاد شود. در بزرگسالان، لکنت زبان میتواند تأثیرات قابل توجهی بر روی زندگی اجتماعی و شغلی آنها داشته باشد و به خاطر این ممکن است اهمیت بیشتری داشته باشد تا درمان آن صورت گیرد. برای اطلاعات بیش تر درباره درمان لکنت زبان در بزرگسالان تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
تعداد قابل توجهی از بزرگسالان دارای لکنت مداوم هستند که با تکرار ، توقف و کشیدن صداها مشخص می شود. درمان لکنت زبان عصبی برای بزرگسالان در درجه اول شامل تقویت گفتار روان و اصلاح لکنت زبان در کنار جلسات مشاوره است.
برای مطالعه بیشتر: 5 روش قطعی درمان لکنت زبان که باید بدانید
اگرچه درمان لکنت زبان برای بزرگسالان معمولاً زمان بیشتری می برد ، اما موثر است ، زیرا روش های درمان مستقیم هستند. یک مراجع بالغ می تواند مسئولیت را برعهده گرفته و پیشرفت خود را در طول دوره درمان پیگیری کند.
درمان لکنت زبان عصبی یک فرآیند فشرده است. لکنت زبان پیشرفته نه تنها مستلزم حضور یک آسیب شناس گفتار خوب (SLP) است ، بلکه یک درمانگر رفتار درمانی شناختی (CBT) یا مشاور روانشناسی نیز مورد نیاز است.
دلایل لکنت زبان در بزرگسالان
- سکته مغزی که شایع ترین علت بروز لکنت در افراد بزرگسال است می تواند سبب بروز مشکلات گفتاری دیگری نیز برای فرد شود. اختلال بلع نیز از عوارض سکته مغزی است که با روش های گفتاردرمانی قابل درمان است.
- ضربه مغزی در اثر وارد شدن ضربه شدید به مغز.
- استرس و فشارهای عصبی شدید.
- اعتماد بنفس پایین یا خجالتی بودن بیش از حد فرد که سبب بروز لکنت موقعیتی می شود یعنی فرد با قرار گرفتن در برخی موقعیت ها مثلا سخنرانی در جمع دچار لکنت می شود.
- تمرکز پایین و عدم توانایی برقراری روابط با دوستان.
- احساساتی بودن بیش از حد.
درمان سریع لکنت زبان میتواند نیاز به تلاش و تامل داشته باشد اما با رویکردهای صحیح و کمکهای مناسب، میتوان بهبود قابل ملاحظهای را در افراد مشاهده کرد. در ادامه، چند راهنمای عملی برای درمان سریعتر لکنت زبان در کودکان آورده شده است:
۱. مشاوره و کمک از درمانگر تخصصی لکنت زبان :
بهتر است با متخصصین لکنت زبان مشورت کنید تا مشکلات و نیازهای زبانی را بررسی کنند و برنامهای مناسب برای درمان تنظیم کنند.
۲. تمرینهای گفتاری:
انجام تمرینهای گفتاری مرتبط با لکنت زبان میتواند در بهبود مهارتهای زبانیاش یاری دهد. این تمرینها باید توسط متخصص مربوطه طراحی شوند و باید بهطور منظم و مداوم آنها را انجام دهد.
۳. تشویق و ایجاد اعتماد به نفس:
هنگامی که بهبود مییابد یا تلاش میکند تا بهتر صحبت کند، باید او را تشویق کنید و اعتماد به نفس ایجاد کنید. این امر کمک میکند تا او بیشتر مشتاق به تلاش کند.
۴. حرکت به سمت مکالمات گروهی:
کلاسها یا فعالیتهای گروهی که شرکت در آنها فرصت مکالمه با دیگران را فراهم میکند، میتواند به او کمک کند تا مهارتهای گفتاریاش را تقویت کند و بهبود یابد.
همواره بهتر است با متخصصین مربوطه مشورت کنید تا برنامهای مناسب برای خود ایجاد کنند و کمکهای لازم را ارائه دهند. همچنین، صبور و متوجه باشید که این فرآیند نیاز به زمان و تلاش میکند و نتایج برای هر نفر ممکن است متفاوت باشند.
درمان لکنت زبان
درمان لکنت زبان ناشی از ترس
- کاهش اعتماد به نفس
- مشکلات ارتباطی
- اجتناب از فعالیتهای عمومی
- مشکلات تحصیلی
- اضطراب اجتماعی
- اثرات روانشناختی
درمان خانگی لکنت زبان
درمان لکنت زبان بهتر است توسط متخصصین حرفهای انجام شود، اما تعدادی از روشهای خانگی میتوانند به بهبود مهارتهای گفتاری کمک کنند. در هر صورت، قبل از شروع هرگونه برنامه درمانی خانگی، بهتر است با متخصص گفتار در مورد وضعیت خاص شما مشورت کنید.
چندین راه درمان خانگی لکنت زبان:
تمرینات تنفسی:
تمرینهای تنفسی میتوانند به کنترل نفس و جریان هوای مناسب برای گفتار کمک کنند.
تمرینهای تلفظ:
تمرین کلمات و جملات خاص به صورت صحیح و روان میتواند به تقویت ماهیت گفتاری کمک کند.
تکنیکهای آرامش:
اضطراب و استرس میتوانند لکنت زبان را تشدید کنند. تمرینهای آرامش و مدیتیشن میتوانند به کاهش استرس کمک کنند.
مکالمه تمرینی:
انجام مکالمات تمرینی با دیگران میتواند خودباوری و اعتماد به نفس شما را افزایش دهد.
تمرینهای گفتاری:
استفاده از تکنیکهای گوناگون برای تمرین و تقویت عضلات گفتاری میتواند به بهبود لکنت زبان کمک کند. این تمرینها ممکن است شامل تکرار صداها و کلمات، افزایش سرعت گفتار و ارائه جملات مختلف باشد.